0487 512 750 [email protected]

Activiteiten en rituelen PGR

Zoals je in de dagindeling ziet, hebben we in ons programma vaste momenten voor activiteiten met je kind. Niemand is verplicht om mee te doen, maar we stimuleren je kind wel om nieuwe dingen te proberen. We dagen het uit om actief te leren en zelf oplossingen te zoeken. Zo leert je kind zichzelf kennen en waarderen. Dat versterkt zijn of haar motivatie, zelfvertrouwen en zelfstandigheid.

Indicatie ochtendprogramma

08.45: De kinderen komen binnen.

09.00: Vrij spel. Knutselactiviteiten en voorlezen.

09.45: Uk en Puk activiteit.

10.15: Samen opruimen.

10.30: De kring start. Er worden gesprekjes gevoerd, bewegingsspelletjes gedaan, liedjes gezongen en er wordt gezamelijk iets gegeten en gedronken.

10.45: De kinderen gaan naar buiten om te spelen of bij slecht weer in de gymzaal.

11.45: Het dagdeel wordt afgesloten met een verhaaltje of een liedje en er worden eventueel werkjes uitgedeeld.

‘s Middags wordt een vergelijkbare indeling gevolgd, alleen komen de kinderen dan om 13.00 uur binnen en het dagdeel wordt om 15.00 uur afgesloten.

Het Uk en Puk programma loopt als een rode draad door de ochtend of de middag heen.

Een rijke speelomgeving

Naast de gezamenlijke activiteiten heeft uw kind elke dag ook veel tijd om vrij te spelen. We besteden bij IKC De Kubus met divers materiaal veel aandacht aan de indeling en inrichting van de binnen- en buitenruimtes. De ruimtes bieden rust en veiligheid, maar zijn ook uitdagend. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid en creativiteit.

In alle ruimtes staat speelmateriaal uitnodigend klaar op ooghoogte; uw kind kan gemakkelijk kiezen wat het gaat doen. Niet al het speelmateriaal komt uit de winkel of is als speelgoed ontworpen. Als ze hun fantasie gebruiken, kunnen kinderen ook met materialen als pollepels, eierdozen, lege melkpakken, lappen of stukken hout eindeloos spelen.

Belang van rituelen

Ten slotte hebben we ook een aantal rituelen bij IKC De Kubus, waarmee we bepaalde momenten markeren. Rituelen bieden structuur aan de dag en geven je kind een gevoel van veiligheid. Het gezamenlijk starten met een spelletje, verhaaltje of gesprek, het wassen van de handen en het zingen van een liedje voordat we gaan eten en een vast patroon bij het verwelkomen en afscheid nemen: dit zijn rituelen die geen dag ontbreken.